STUDIU PROSPECTIV ASUPRA CULTURII SI TRANSFERULUI DE BLASTOCIST IN TEHNICILE DE FERTILIZARE IN VITRO

STUDIU PROSPECTIV ASUPRA CULTURII SI TRANSFERULUI DE BLASTOCIST IN TEHNICILE DE FERTILIZARE IN VITRO

Chicea R., Ispasoiu F., Greti Mutuliga, Atasie D., Iulia Raica, Livia Zgripcea
Centrul de Fertilitate Polisano Sibiu

Rezumat
    Introducere: Transferul de blastocist a avut rezultate excelente la pacientele care au apelat la tehnici de FIV dar eficacitatea sa nu a fost inca clar demonstrata. Obiectivul acestui studiu este de a evidentia superioritatea transferului de blastocist comparativ cu transferul embrionilor in stadiul de clivaj.
    Metoda: A fost realizat un studiu prospectiv, cu urmatoarele criterii de eligibilitate: varsta pacientelor sub 37 de ani, primul ciclu de FIV, FIV standard sau cu ICSI, embriotransfer cu 2 embrioni de foarte buna calitate. 75 de paciente au intrunit criteriile de eligibilitate si au fost incluse in studiu: la 26 de paciente s-a efectuat embriotransfer de ziua 3-a iar la 49 de paciente transfer de ziua 5-a.
    Rezultate: Rata de sarcini clinice a fost de 42,31% la pacientele la care s-a efectuat embriotransfer de ziua 3-a si de 57,14% la pacientele cu transfer de ziua 5-a. S-a constatat deasemenea o rata mai mare de sarcini gemelare la grupul de paciente cu embriotransfer de ziua 5-a.
    Concluzii: Studiul de fata releva ca rata de succes a tehnicilor de FIV este semnificativ mai mare cand embriotransferul se realizeaza in ziua 5-a comparativ cu embriotransferul in ziua 3-a cand este transferat un numar egal de embrioni.

Abstract – PROSPECTIVE STUDY ON CULTURE AND BLASTOCYST TRANSFER IN VITRO FERTILIZATION TECHNIQUES 
    Introduction: Blastocyst stage embryo transfer has yielded excellent results in IVF patients but its efficacy has not been clearly demonstrated. The objective of this study is to compare pregnancy rates after cleavage stage and blastocyst stage embryo transfer.
    Methods: A prospective study was designed with following inclusion criteria: age under 37 years, first IVF attempt, two “top quality” embryo transfer, IVF with/without ICSI. 75 patients met the inclusions criteria; 26 underwent day 3 embryo transfer and 49 day 5 embryo transfer.
    Results: The pregnancy rate was 42.31% for day 3 embryo transfer and 57.14% for day 5 embryo transfer. A higher twin pregnancy rate was demonstrated in day 5 embryo transfer group.
    Conclusions: This study suggests that the pregnancy rate after IVF is significantly higher after blastocyst stage embryo transfer compared to cleavage stage embryo transfer when equal number of embryos are transferred.
Key words: IVF, cleavage/blastocyst stage embryo, embryo transfer, pregnancy rateVino în comunitatea SOGR ca să fii informat!