Ghiduri clinice

In perioada 2007-2013 au fost elaborate de catre Societatea de Obstetrica-Ginecologie din Romania, Colegiul Medicilor din Romania si Ministerul Sanatatii ghidurile clinice de obstetrica-ginecologie. Ele au fost legiferate prin Ordinul nr. 1524/2009 privind aprobarea ghidurilor clinice pentru obstetrica-ginecologie, publicat in Monitorul Oficial 88 din 9 Februarie 2010 si Ordinul Nr.1347 din 11.12.2013 pentru modificarea şi completarea Ordinului Ministrului Sănătăţii, nr. 1.524/2009 privind aprobarea ghidurilor clinice pentru obstetrică-ginecologie, publicat în Monitorul Oficial nr. 775 din 12 Decembrie 2013.

Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania a demarat din Octombrie 2018 procesul de revizuire al Ghidurilor, implicati fiind toti liderii de opinie de specialitate din Romania. In acelasi timp a inceput elaborarea de noi ghiduri.

Procesul reviziei/ elaborarii fiecarui ghid a presupus o echipa complexa alcatuita din coordonator, scriitori, doi evaluatori externi, si un integrator comun tuturor ghidurilor. Odata finalizate, ghidurile au stat in transparenta pe site-ul SOGR si observatiile, comentariile au fost centralizate pe adresa de mail conducerea.sogr@gmail.com.

In final, in 29-30 Martie 2019 a avut loc in Bucuresti  Reuniunea Nationala de Consens a SOGR, pentru aprobarea noilor ghiduri si a celor revizuite. Timp de 2 zile, participantii, profesorii si conferentiarii din toate centrele universitare ale tarii au evaluat continutul fiecarui ghid si au agreat prin consens ghidul.

Noile ghiduri, in varianta finala, dupa Reuniunea de Consens, sunt disponibile mai jos. Ele vor fi trimise Ministerului Sanatatii pentru legiferare.

Procesul de elaborare si revizuire a ghidurilor, logistica, editarea ghidurilor, Reuniunea de Consens, au fost coordonate si finantate integral de Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania.

Vino în comunitatea SOGR ca să fii informat!