Premiul “NICOLAE GHEORGHIU” (1867-1958)

Prof. Dr.Nicolae Gheorghiu s-a nascut la Campulung-Muscel, Judetul Arges.

Incepe studiile de medicina la Bucuresti si le continua la Paris, unde isi sustine si doctoratul.

Functioneaza ca intern si extern la clinicile de chirurgie (Pean) si de obstetrica-ginecologie (Budin, Pozzi, Tarnier).

Revine in tara si este incadrat la Maternitatea Filantropia, condusa pe atunci de profesorul D. Draghiescu.

 

In 1912 preia conducerea Clinicii Filantropia ca profesor si transforma unitatea intr-un institut de asistenta medicala, de invatamant superior si cercetare stiintifica, recunoscut in tara si in strainatate.

 

In cursul anilor, activitatea profesorului N. Gheorghiu se va desfasura pe mai multe planuri:

 – reorganizarea maternitatii, la marirea si modernizarea ei in mai multe etape, la actualizarea specialatatii si la crearea unei scoli de obstetrica.

– are o deosebita sa activitate profesionala in evolutia societatilor savante si publicatiilor medicale romanesti.

– are  preocupari pentru aspectele sociale ale asistentei medicale a mamei si copilului.

 

Prin ideile sale novatoare, Prof. Dr. N. Gheorghiu imprima o gindire biologica si chirurgicala specialitatii de obstetrica ginecologie din tara noastra.

 

 Printre altele, a preconizat revizuirea sistematica a cavitatii uterine, precum si controlul manual sistematic al cavitatii uterine dupa nastere. Prin aceasta metoda, care isi pastreaza valabilitatea si astazi, a contribuit substantial la scaderea infectiilor puerperale si, implicit, la diminuarea mortalitatii materne. A introdus si ingrijiri speciale ale nou-nascutilor in primele zile de viata.
In anul 1922 la Congresul de Obstetrica Ginecologie de la Paris prezinta lucrarea “Controlul manual imediat sistematic dupa nastere al cavitatii uterine”, lucrare care a determinat discutii vii cu argumente pro si contra. Pentru a permite tuturor sa-si exprime opiniile, Prof. Nicolae Gheorghiu a oferit, in aceeasi seara, tuturor participantilor o masa de gala la Hotelul Ritz. Concluziile au fost foarte favorabile si evenimentul a marcat si prezenta romaneasca in specialitate pe plan international.

 

Lucrarile stiintifice ale lui N. Gheorghiu abordeaza probleme numeroase si variate. Introducand conceptii noi, el stabileste legaturile intre obstetrica si puericultura (primul serviciu de puericultura din tara), indica profilaxia infectiei puerperale, in afara masurilor de asepsie si antisepsie riguroasa, introduce chirurgia in obstetrica, precum si tehnicile de colpoperineorafie, largeste indicatiile anesteziei rahidiene, aduce modificari operatiei stomatoplastice a lui Pozzi (evidarea comisurala), modifica tehnica de colpoperineorafie si de miorafie ridicatorilor anali.

 

In anul 1932 ia nastere Uniunea Medicala Balcanica, iar Prof. Dr. N. Gheorghiu devine Presedinte al Sectieiei Nationale Romane, colaborind activ  la programele stiintifice  Congreselor de la Atena, Belgrad, Bucuresti (1935), Istambul (1936).

Prof. Dr. Nicolae Gheorghiu initiaza in Romania primele reuniuni nationale sub forma de congrese in specialitatile de ginecologie, obstetrica si urologie.

In 1919 infiinteaza Societatea de Obstetrica Ginecologie si Puericultura din Romania si este intemeietorul Revistei de Obstetrica Ginecologie si Puericultura.

 

De asemenea, infiinteaza Societatea Prietenii Institutului Maternitatea, pentru protejarea femeii gravide si a nou-nascutului.

 

Conduce Maternitatea Filantropia intre 1912 si 1936.

 

Este pensionat in 1937 si se stinge din viata in anul 1958.

 

In istoria specialitatii de Obstetrica Ginecologie activitatea sa este continuata de fiul sau, Prof. Dr. N.N. Gheorghiu (1911 – 1989) si de foarte multi elevi ai scolii create de Prof. Dr. N. Gheorghiu.

Prin intreaga activitate, Prof. Dr. Nicolae Gheorghiu, trebuie considerat pe drept cuvint creatorul obstetricii moderne in Romania si ctitorul primei Scoli romanesti de Obstetrica Ginecologie.

 


  • Premiul “Nicolae Gheorghiu” pentru intreaga activitate profesionala depusa in slujba nobilelor teluri ale specialitatii noastre a fost acordat D-lui Acad.Prof.Dr. Ioan Munteanu, Prof. Dr. Mihai Pricop, Prof. Dr. Vasile Luca, Prof. Dr. Florin Stamatian.

 

 

Vino în comunitatea SOGR ca să fii informat!