REZONANTA MAGNETICA NUCLEARA VERSUS ECOGRAFIA 3D-OMNIVIEW IN DIAGNOSTICUL ANOMALIILOR SNC

REZONANTA MAGNETICA NUCLEARA VERSUS ECOGRAFIA 3D-OMNIVIEW IN DIAGNOSTICUL ANOMALIILOR SNC

Crîngu Ionescu, Irina Pacu, Horaţiu Haradja

UMF Carol Davila Bucuresti
Clinica de Obstetrica Ginecologie
Spitalul Clinic de Urgenta Sf Pantelimon

 

Rezumat

       Introducere: Am urmarit aplicarea algoritmului de examinare ecografica bazat pe o tehnologie noua OMNIVIEW aparuta pentru a usura vizualizarea planurilor sagitale si coronale ale sistemului nervos central in principal creierului fetal. Aceasta tehnologie are la baza reconstructia planurilor sagitale si coronale ale creierului fetal pornind de la achizitia 3D a craniului fetal. OmniView este o tehnologie noua de achizitie 3D care permite aparitia simultana pe ecran a 3 planuri ortogonale in urma trasarii manuale a 3 linii in anumite directii si sub orice unghi, de catre examinator. Totodata am evaluat daca rezonanta magnetica nucleara realizata in anumite cazuri cu suspiciuni de anomalii ale creierului fetal aduce informatii in plus fata de ecografie 3D. Cu toate ca pâna in prezent exista o serie de algoritmuri pentru reconstructia 3D a creierului fetal, acestea necesita navigarea manuala prin volumul achizitionat necesitind experienta si indeminare in orientarea 3D, cit si in extragera planurilor de interes.
       Material şi metodă: Am urmărit algoritmul standard propus de Rizzo si colab pentru folosirea tehnologiei OmniView in urma achizitiei 3D a craniului fetal. Pornind de la achizitia 3D a craniului fetal am obtinut planurile sagitale si coronale astfel: in sectiunea transventriculara am trasat trei linii, mediosagitală, parasagitală şi coronală transcaudată. Apoi in aceeasi sectiune la nivelul craniului fetal, am trasat tot trei linii , coronală transfrontală, coronală transtalamică şi coronală transcerebeloasă. Conform ghidului de examinare a SNC elaborat de Societatea Internaională de Ecografie pentru neurosonograma sunt necesare examinarea in planurile coronale: transfrontal, transcaudat, transtalamic, transcerebelos, iar pentru examinarea in planul sagital sunt necesare planurile mediosagital si parasagital. Am efectuat examinari prin rezonanta magnetica nucleara in cazurile care ridicau suspiciunea unei anomalii localizate la nivelul creierului: ventriculomegalie asimetrica, chist periventricular, anomalie a liniei mediane, megacisterna magna.
       Rezultate: Am examinat un număr de 95 de fei normali cu o vîrstă de gestaie între 20 si 24 de săptămîni folosind algoritmul OmniView. Totodată am aplicat acest algoritm şi în 7 cazuri de anomalii ale creierului fetal. Vizualizarea planurilor menionate a fost satisfăcătoare în 96% din cazuri pentru planurile sagitale si in 89% pentru planurile coronale.
Ecografia şi rezonana magnetică nucleară au fost efectuate în toate cazurile suspectate de o anomalie a creierului şi am constatat ca atit ecografia cit si RMN sunt egale in ceea ce priveste diagnosticul, in majoritatea cazurilor RMN a confirmat diagnosticul ecografic.
      Concluzii: Acest algoritm de folosire a tehnologiei OmniView in achiziiile 3D a craniului fetal se poate folosi pentru evidentierea planurilor sagitale si coronale ale creierului fetal. Modalitatea de examinare este mai simplă si mai eficientă decit examinarea 3D multiplanară. Rezonana magnetică nucleară a confirmat diagnosticul patologic în majoritatea cazurilor diagnosticate inial de ecografie, dar a şi stabilit în 2 cazuri diagnosticul. Astfel RMN poate modifica diagnosticul şi counselingul stabilit de ecografie.

      

Abstract – Nuclear magnetic resonance versus 3D OmniView ultrasound in diagnosis of CNS anomalies

       Introduction We investigated the application of ultrasound examination algorithm based on a new technology appeared OmniView to ease the sagittal and coronal plans view of the central nervous system in the main fetal brain. This technology is based on sagittal and coronal reconstruction plans of fetal brain from fetal skull 3D acquisition. OmniView is a new technology for 3D acquisition wich allows the simultaneous occurrence of three orthogonal planes on the screen after staking manual 3 lines in certain directions and at any angle, by the examiner. We have also evaluated whether magnetic resonance imaging performed in some cases with suspected fetal brain abnormalities brings additional information to the 3D ultrasound. Although so far there are a number of algorithms for 3D

 Vino în comunitatea SOGR ca să fii informat!