Ce inseamna ENTOG Exchange si ENTOG Scientific Meeting and Council?

Ce inseamna ENTOG Exchange si ENTOG Scientific Meeting and Council?

ENTOG este o organizatie non-profit avand rolul de a aduna si rezidentii europeni cu specialitatea obstetrica-ginecologie.
Obiectivele principale ale acestei organizatii fiind atingerea celor mai inalte standarde de pregatire in obstetrica ginecologie pe durata rezidentiatului si imbunatatirea calitatii asistentei medicale. Se incurajeaza schimbul international si interactiunea dintre rezidentii in formare si omologii lor europeni, pentru o asigurare omogena a specialitatiilor in domeniu si pentru asigurarea unui standard de preagtire comparabil.
Romania s-a alaturat marii familii ENTOG in 2005, prin AGORA (Asociatia rezidentilor si tinerilor specialisti in Obstetrica Ginecologie din Romania).
Din 2004 (un an anterior acceptarii oficiale) si pana in prezent, la ultimul Consiliu ENTOG de la EBCOG (European Board and College of Obstetrics and Gynaecology) Varsovia 2019, Romania a fost o prezenta constanta avand participanti activi in cadrul intrunirilor anuale.

ENTOG Council and Scientific Meeting, 7-8.06.2019, Polonia

Romania a participat si anul acesta la ENTOG Council and Scientific Meeting, prin cei 4 reprezentanti, Marin Alina (Spitalul Elias- Bucuresti), Speriatu Cristina (Spitalul Cantacuzino- Bucuresti), Modi Viviana (Maternitatea Veche – Targu Mures) si Ghelmene Adriana (Sptalul Cantacuzino – Bucuresti), avand sprijinul Societatii Romane de Obstetrica si Ginecologie.

Cu aceasta ocazie s-a stabilit, prin vot, noua componenta a Comitetului Executiv:
President: Elif Goknur Topcu (Turkey)
Sec. Gen: Agnieszka Horała (Poland)
Treasurer: Martine Favero (Switzerland)
Webmaster: Manuel Gonçalves Henriques (Portugal)
Member: Ferry Boekhorst (The Netherlands)

Tot cu aceasta ocazie, Romania a anuntat noul Reprezentant National, care este Modi Alexandra Viviana, aleasa cu ocazia primei Sedinte a Rezidentilor, ce a avut loc anul acesta in cadrul Congresului Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica Ginecologie.

Entog Exchange reprezinta o buna oportunitate de a intalni rezidenti din alte tari si de a compara sistemele de pregatire din diferitele state membre participante. Avem astfel, posibilitatea de a ne raporta la standardul de pregatire european, asa cum este propus de EBCOG prin EBCOG-PACT. Anul acesta ENTOG EXCHANGE s-a desfasurat in perioada 02.06-06.06.2019, reprezentantii Romaniei in Polonia fiind repartizatin in mai multe spitale universitare precum cele din: Bydgoszcy, Poznan, Katovice.

Experianta din Polonia, pentru medicii rezidenti din Romania, a fost una foarte interesanta. Polonezii fiind o natie crestina, apropiata poporului roman ne-au primit cu multa caldura, de la medicii rezidenti pana la profesori. Practica efectiva in spital a fost captivanta prin diferentele dintre curricula de pregatire intre cele doua state.In Polonia durata rezidentiatului este de 6 ani, rezidentul este obligat printr-un log-book sa efectueze un numar de interventii chirurgicale si obstetricale, fapt care scuteste medicul rezident polonez de proba practica de la examenul de specialitatea, numarul de luni in stagiile obligatorii (medicale si chirugicale) este mult redus in comparatie cu perioada din Romania, statutul unui medic rezident in fata pacientului este de medic si nu de « student cu salar » cum este privit in Romania. Congresul, de la sfarsitul exchange-ului, care s-a desfasurat la Varsovia timp de 2 zile a fost « cireasa de pe tort » din toata aceasta « prajitura de stiinta ». Au fost organizate workshop-uri de laparoscopie si ecografie de inalta performanta, dezbateri stiintifice si problemele administrative legate de curicula de pregatire profesionala sub coordonarea profesorilor din Polonia.
Acum la final tragand o concluzie, daca s-ar reusii sa se faca cateva modificari cu sprijinul profesorilor, pe care ii avem din plin in prezent, si Ministerul Sanatatii, nu consider ca suntem cu mult inferiori colegilor europeni si cred cu tarie in noua generatie de medici tinerii dornici de o medicina moderna si nivel inalt.

Urmatorul Exchange ENTOG va fi gazduit de Norvegia, in perioada 11.05-13.05.2020.Vino în comunitatea SOGR ca să fii informat!