09 iul. 2024 Tratat de OBSTETRICA – GINECOLOGIE
Tratat de Obstetrica si Ginecologie, sub redactia Prof. Dr. Gheorghe Peltecu
Editura Medicala, Bucuresti
Noul Tratat de Obstetrica Ginecologie apare dupa 10 ani de la editarea precedentului, timp in care stiintele medicale au facut progrese remarcabile si s-au conturat si in Romania noi subspecialitati si conduite armonizate cu cele din tarile avansate.
In aceste conditii se impunea aparitia unui nou tratat care sa prezinte noutatile intr-o maniera practica, usor de integrat in activitatea clinica, care sa se concretizeze in final intr-o crestere a calitatii serviciilor medicale oferite pacientelor noastre.
Tratatul a fost conceput, impreuna cu colegii obstetricieni ginecologi din toate centrele universitare din tara, ca un instrument de educatie si formare a rezidentilor si tinerilor specialisti. Pe langa obstetricieni si ginecologi am avut onoarea de a avea drept colaboratori colegi din alte specialitati medicale si chirurgicale care si-au adus o contributie valoroasa la realizarea acestui tratat.
Am avut de asemenea onoarea de a colabora cu specialisti recunoscuti international pentru expertiza lor in obstetrica sau ginecologie.
Pe langa temele clasice deja abordate in editia anterioara am introdus concepte noi precum ERAS (Enhanced Recovery After Surgery), atat in obstetrica cat si in ginecologia oncologica.
Pentru partea de obstetrica am acordat o atentie aparte evaluarii fetale antenatale, restrictiei de crestere intrauterina, nasterii premature, dar si interventiilor fetale in utero. Am pastrat capitolul nasterii vaginale operatorii considearand ca aceste manevre trebuie invatate in rezidentiat, fiind unica sansa de a reduce incidenta in cresterea necontrolata a operatiilor cezariene. Am acordat o atentie speciala spectrului placentei acreta, aratand importanta diagnosticului precoce si a monitorizarii si nasterii in servicii abilitate.
Anesteziei i-a fost alocata o pozitie aparte, incercand astfel sa inoculam societatii de specialitate idea formarii unor specialisti anestezisti dedicati numai obstetricii.
In ginecologie a fost acordata o atentie aparte ginecologiei oncologice care trebuie sa devina si in Romania o subspecialitate care sa fie gestionata numai de medici pregatiti in acest domeniu. Acelasi mesaj de supraspecializare este transmis si pentru patologia maligna a sanului dar si pentru uroginecologie sau chirurgie minim invaziva.
Am prezentat noul algoritm de conduita in leziunile precursoare ale cancerului de col uterin, accentuand importanta screeningu-lui si a vaccinarii HPV.
Tratatul beneficiaza de o ilustratie excelenta, bogata si originala, care reflecta experienta autorilor si va constitui o atractie pentru cititor.
Tratatul constituie un eveniment editorial, reprezintand nivelul cunostintelor medicale la nivelul anului 2023 si va fi un un indreptar pentru pentru o medicina performanta. Este o lucrare care trebuie sa fie in biblioteca oricarui medic obstetrician ginecolog, rezident sau specialist, dar si a altor specialitati conexe, medicale si chirurgicale.
Prof. Dr. Gheorghe Peltecu