27 nov. 2009 rFSH VS hP-hMG IN CICLURILE DE FIV/ICSI
Romeo Micu, Calin Perta, Claudia Lazar, Ovidiu Gligor
Clinica Obstetrica-Ginecologie 1, Spitalul Clinic Judetean Cluj
Rezumat
Introducere: Diversele produse folosite in ciclurile de stimulare pentru FIV si ICSI determina un raspuns diferit al ovarului, si rezultate diferite in ceea ce priveste numarul de foliculi, ovocite, embrioni si sarcini.
Material si metoda: studiu observational retrospectiv efectuat pe un lot de 229 paciente care s-au adresat clinicii noastre pentru probleme de sterilitate. Aceste paciente au fost impartite in 4 grupe in functie de tipul de produs folosit si de tipul de protocol lung sau scurt. Produsele folosite pentru stimulare au fost HP HMG(Humegon, Menogon), rFSH (Puregon, Gonal) iar pentru supresie Orgalutran si Cetrotide in protocoalele scurte si Diphereline in protocoalele lungi. Am urmarit numarul de foliculi dezvoltati, ovocite, embrioni si calitatea acestora precum si numarul de sarcini confirmate clinic.
Rezultate: numarul total de foliculi a fost ceva mai mare in protocoalele in care s-a folosit FSH pentru stimulare in special la pacientele care au beneficiat de protocolul scurt(6,93 HMG scurt/10,72FSH scurt/9,17HMG lung/9,19FSH lung). De asemenea cel mai mare numar de ovocite si de ovocite cu 2 pronuclei s-au obtinut tot in protocolul scurt cu rFSH dar pe de alta parte si numarul de ovocite nefertilizate si degenerate a fost mai mare in protocoalele de stimulare cu rFSH si ca urmare numarul de embrioni obtinuti a fost mai mare in cazul utilizarii HMG (3.06vs 2.66 in protocoalele scurte si 2.79vs 2.4 in protocoalele lungi). In ceea ce priveste numarul de sarcini obtinute acestea au fost relativ similare ( 28.2% in cazul utilizarii HP HMG si de 30.46% in cazul utilizarii r FSH) fara a putea vorbi de superioritatea unuia dintre produse.
Concluzii:HP HMG nu este inferior rFSH in privinta ratei de sarcini obtinute. LH prezent in HMG se pare ca are un efect favorabil asupra calitatii ovocitelor si embrionilor cu cresterea ratei de fertilizare si a calitatii embrionilor, chiar daca efectul de stimulare asupra ovarului este ceva mai blând si numarul de foliculi si de ovocite recoltate este ceva mai scazut decât in cazul rFSH.
Abstract – rFSH VS hP-hMG IN IVF/ICSI CYCLES
Objective: to evaluate the difference between ovarian stimulation with HP-hMG or rFSH in long-agonist or short-antagonist protocols in IFV/ICSI cycles.
Method:observational retrospective study on 229 infertile womens. The patients were divided into 4 groups depending on the drug used and protocol type. For ovarian stimulation we used HP-HMG and rFSH and for suppresion ganirelix and cetrorelix in the short protocol and triptorelin in the long protocol.
Results: We observed a slight increase in folicles, oociytes and 2pn oocytes number in short FSH protocol. Also the number of unfertilized or degenerated ooocytes was increased in FSH protocols. In the end the number of embryos was higher in hMG protocols( 3.06±2.98 vs 2.66±1.81 in short protocols and 2.79 ±1.45 vs 2.40 ±1.21 in long protocols) but not statistically significant. The number of clinical pregnancies were similar( 28.2% in HP-HMG vs 30.46 in rFSH).
Conclusion: HP-HMG is not inferior compared to rFSH in ongoing pregnencies rates. LH in hMG seems to have a favorable effect on the quality of ooocytes and embryos with the increase of fertilization rate and quality of embryos even if it has a gentle stimulation effect on the ovary.
Key words: IVF, rFSH, HP-hMG, oocytes quality, embryos, pregnancy