Apelul SOGR catre Clinicile de FIV pentru infiintarea Registrului National al Reproducerii Asistate din Romania

Apelul SOGR catre Clinicile de FIV pentru infiintarea Registrului National al Reproducerii Asistate din Romania

In atentia: Manageri si Directori medicali clinici Reproducere Umana Asistata

Bucuresti, 01 Februarie 2019

Dragi colegi,

Anul trecut s-au implinit 40 de ani de la venirea pe lume a primului copil conceput prin fertilizare in vitro; in acelasi an, 2018, primul copil din Romania conceput in acest mod a implinit 22 de ani.

Experienta noastra in tratarea infertilitatii prin tehnici de reproducere asistata nu este asadar atat de scurta pe cat s-ar parea, dar are o vizibilitate redusa pe plan european tradusa printr-un numarul inca mic de cicluri de tratament.

Cu toate acestea, in ultimii ani, reproducerea asistata din Romania s-a imbunatatit considerabil, prin: dotarea laboratoarelor cu echipamente de varf, cresterea experientei si performantei clinice odata cu numarul de proceduri si nu in ultimul rand, prin cresterea constientizarii impactului infertilitatii la nivel de familie si de societate care recent a inceput sa aiba ecouri si la nivel social si politic.

Este momentul ca medicina reproductiva romaneasca sa evolueze si in alte moduri decat prin eforturile individuale si firesti ale fiecarei clinici de a-si creste succesul propriu.

Un articol care nu lasa loc de alte interpretari publicat in 2016 in Reproductive Biomedicine & Society Online cu titlul: Romanian IVF: a brief history through the ‘lens’ of labour, migration and global egg donation markets) infatiseaza imaginea unei tari lipsite de legislatie specifica si autoritate de control dedicata reproducerii asistate, o tara “into and out of Europe”.

In dorinta de a fi senzational, articolul se focalizeaza pe activitatile ilicite de reproducere asistata si donare de ovocite de la inceputurile reproducerii asistate de la noi, dar totusi unele afirmatii raman actuale si atrag atentia asupra unor “lipsuri profesionale” precum un registru national dedicat fertilizarii in vitro sau ghiduri elaborate de catre societatea de profil.

In Romania este o situatie din care nu se poate intelege prea mult: cu rate de sarcina de peste 60% (vezi rezultatele anuntate ale Programului Primariei Capitalei, 2018), dar cu o rata de nastere de 4,8% per aspiratie, (2008, cea mai scazuta rata din 34 de tari monitorizate la acel moment) si 27,8% (2013), asa cum reiese din ultima raportare oficiala a Consortiului EIM (European IVF Monitoring ) catre ESHRE, in 2017. Aceasta in timp ce tari cum sunt Norvegia, Spania, Suedia, Franta, Elvetia raporteaza rate mai mici….dar probabil mai reale.

Din dorinta de a proteja evolutia armonioasa a reproducerii asistate in Romania in interesul cuplurilor infertile, dar si al medicilor – care astfel vor avea sansa sa reflecteze si sa invete permanent din experienta, va propunem sa luati in considerare initiativa noastra de a infiinta un Registru National al Reproducerii Asistate din Romania, care sa fie posibil sa fie vizualizat de medici si dezbatut in congrese si conferinte Nationale la intervale de timp care sa permita imbunatatirea practicii.

Ne putem astfel inspira pentru acest lucru din Registrul German sau cel Elvetian: (http://www.fivnat-registry.ch/pages/en/project.php)

Cunoastem ca exista deja o initiativa din partea Ministerului Sanatatii si/sau Agentiei Nationale de Transplant pentru un registru National, insa ceea ce dorim noi se diferententiaza de inititiva Misterului Sanatatii prin scopul sau.

Registrul pe care il dorim isi propune sa fie un “document intern” menit sa ne dea posibilitatea sa ne imbunatatim practica in interesul pacientilor si in interesul nostru si nu isi propune sa “arate cu degetul” pe cineva. Acesta ne va da sansa sa reflectam la propriile esecuri la fel de mult ca si la propriile succese, intr-un mod constructiv. Ne va permite sa invatam din datele lui, sa facem analiza mult mai repede decit cea facuta doar dupa cativa ani de ESHRE, si va fi analiza noastra, a Romaniei. Datele nu numai ca for fi mai rapid disponibile, dar vor avea transparenta pe care societatea civila, pacientii nostrii o cer si o merita.

Raportarea clinicilor va fi voluntara. Corectitudinea datelor va fi o dovada de maturitate si responsabilitate. Chiar daca la inceput doar cateva clinici vor participa la acest demers, suntem convinsi ca in final, acreditarea morala pe care acest Registru o va da membrilor sai, va determina toate clinicile responsabile sa adere.

In acelasi spirit, Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania, care in Martie 2019 va finaliza revizuirea tuturor ghidurilor clinice de Obstetrica si Ginecologie in Romania, va elabora si propune dezbaterii specialistilor un Ghid de recomandari de buna practica clinica in domeniul infertilitatii si tratamentului acesteia prin reproducere asistata, primul de acest fel din Romania.

Cu speranta ca propunerea noastra se va concretiza cu ajutorul si implicarea dumneavoastra, va asteptam raspunsul pe adresa conducerea.sogr@gmail.com

Prof . Dr. Radu Vladareanu
Presedinte,
Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania

Dr. Corina Manolea
Reprezentant National,
European Society for Human Reproduction (ESHRE)



Vino în comunitatea SOGR ca să fii informat!