Ghiduri clinice

Ghidurile clinice revizuite vor fi disponibile in cel mai scurt timp posibil pe site.

 

In data de 27 noiembrie 2007 a avut loc lansarea oficiala a primelor 10 ghiduri clinice din domeniul obstetricii-ginecologiei ca urmare a eforturilor depuse in cadrul procesului de elaborare in care au fost implicati: Societatea de Obstetrica-Ginecologie din Romania, prin reprezentantii centrelor de referinta din tara, Ministerul Sanatatii si Colegiul Medicilor din Romania.

Procesul a continuat, iar numarul ghidurilor in specialitate a crescut, fiind recunoscut prin acte de legiferare emise de Ministerul Sanatatii: Ordinul nr. 1524/2009 privind aprobarea ghidurilor clinice pentru obstetrica-ginecologie, publicat in Monitorul Oficial 88 din 9 februarie 2010 si Ordinul Nr.1347 din 11.12.2013 pentru modificarea şi completarea Ordinului Ministrului sănătăţii, nr. 1.524/2009 privind aprobarea ghidurilor clinice pentru obstetrică-ginecologie, publicat în Monitorul Oficial nr. 775 din 12 decembrie 2013.

Un proces de revizuire a Ghidurilor elaborate in 2006 si 2012 a fost demarat in 2018. Din pacate doar un numar mic de ghiduri revizuite sunt finalizate in acest moment. Este insa o obligatie a noastra, pe care ne-am asumat-o la Congresul SOGR din septembrie 2018, sa finalizam revizia ghidurilor clinice de Obstetrica si Ginecologie.

De aceea, conducerea SOGR a demarat procesul de reconfirmare a angajamentelor ferme ca pana la 01 Decembrie 2018 revizia ghidurilor preluate va fi gata. Ghidurile vor fi revizuite in formatul cunoscut, cu niveluri de evidenta, ca si celelate realizate pana acum.
Procesul va continua in perioada decembrie 2018 – februarie 2019 prin exminarea ghidurilor de catre evaluatori externi colectivului care il editeaza, apoi printr-o procedura Delphi va fi evaluat de toti realizatorii de ghiduri prin email. Ghidurile care urmeaza sa fie aprobate in etapa finala vor fi postate pe site-ul SOGR, pentru  a da posibilitatea membrilor Societatii sa aduca sugestii de imbunatatire.
La finalul lunii martie 2019 va avea loc o Reuniune Nationala de Consens a SOGR de aprobare a ghidurilor revizuite. Avem astfel certitudinea ca la sfarsitul reuniunii, ghidurile au parcurs toate etapele corecte pentru a fi promovate catre Ministerul Sanatatii.

Vino în comunitatea SOGR ca să fii informat!